IT-індустрія України на міжнародному ринку - Александрук, Яна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Бакалаврська робота присвячена вивченню стану та перспектив розвитку ІТ сектору України на міжнародному ринку. Зокрема, у роботі розглянуто основні наукові підходи до визначення сутності ІТ індустрії, її стратегічне значення для розвитку підприємств і країн, інноваційний потенціал та управління ризиками. Особливу увагу приділено аналізу впливу економічних, соціальних та політичних чинників на розвиток ІТ сектору України. Зокрема, досліджено, як економічні реформи, інтеграція з європейськими ринками та залучення іноземних інвестицій впливають на зростання галузі. Крім того, було визначено роль ІТ сектору в економіці України та ключові напрямки діяльності українських ІТ компаній. Виявлено, що позитивні зміни в законодавстві та урядові ініціативи, спрямовані на підтримку ІТ галузі, мають потенціал для суттєвого покращення умов для ведення бізнесу в Україні. Особливу увагу в дослідженні приділено аналізу структури ІТ ринку, основних сегментів, темпів зростання, ключових гравців. Проаналізовано експортний потенціал ІТ сектору України, його конкурентоспроможність, рівень професійних навичок фахівців та привабливі умови для розвитку технологічних стартапів. В ході написання кваліфікаційної роботи бакалавра було розглянуто такі ключові тренди, що впливають на розвиток ІТ індустрії на сучасному етапі, як штучний інтелект (ШІ) і машинне навчання, Інтернет речей (IoT), блокчейн і децентралізовані технології, віртуальна та доповнена реальність (VR/AR), обчислювальна потужність, датафікація, 3D друк та квантові обчислення. Визначено потенційний вплив кожної з цих тенденцій на розвиток ІТ індустрії, а також на те, як вони формують майбутнє, створюючи нові можливості для бізнесу, науки і суспільства в цілому. У бакалаврській роботі досліджено вплив війни в Україні на розвиток її ІТ сектору. Зокрема, визначено, що конфлікт призвів до значного тимчасового переміщення компаній і фахівців, викликавши необхідність адаптації та децентралізації операцій. Однак, попри вказані виклики, українські ІТ компанії змогли зберегти продуктивність завдяки високій гнучкості, переходу на дистанційний формат роботи та впровадженню нових бізнес моделей.
Keywords: ІТ-індустрія; економічний розвиток; кібербезпека; інновації; міжнародний ринок