Особливості епізоотологічного нагляду та контролю за мікобактеріозами продуктивних тварин в умовах молочнотоварних господарств України - Куртяк, Б. М.; Шевчук, В. М.; Сухомлин, Катерина Борисівна; Віщур, О. І.; Соловей, Л. М.; Романович, М. С.; Руденко, О. П. (Інститут біології тварин НААН, 2024)
Зростання поширеності мікобактеріозів — інфекційних захворювань, спричинених нетуберкульозними мікобактеріями, — є актуальною проблемою гуманної медицини. Мікобактеріози тварин у більшості країн світу також є однією з актуальних проблем ветеринарії. В Україні постійно зростає кількість господарств, де виявляють продуктивних тварин з параалергічними реакціями на туберкулін, що ускладненює діагностику туберкульозу. У молочному скотарстві ця проблема стосується також і господарсько-економічної сфери, оскільки нерідко призводить до вимушеного забою племінного молодняку і високопродуктивних корів. Водночас ідентифікація у хворих на мікобактеріози людей видів нетуберкульозних мікобактерій, причетних до сенсибілізації організму корів, надає проблемі профілактики мікобактеріозів тварин ще й медико-соціального значення. Все це слугувало підставою для встановлення причин перманентного виявлення корів, які реагують на туберкулін, в одному із молочнотоварних господарств Волинської обл., котре завжди було благополучним щодо туберкульозу. Комплексне дослідження з використанням методу епізоотологічного аналізу, клінічного, патологоанатомічного, гістологічного, бактеріологічного та статистичного методів дослідження проводили впродовж 2018–2023 рр. Встановлено, що серед поголів’я великої рогатої худоби молочнотоварної ферми функціонує епізоотичний процес, спричинений нетуберкульозними мікобактеріями Mycobacterium scrofulaceum, M. fortuitum і Nocardia spp., які були виділені з лімфатичних вузлів, лімфоїдної тканини підслизового шару товстого кишечника тварин. Ці мікобактерії провокують значні гістологічні та патологоанатомічні зміни, що свідчить про наявність латентного інфекційного процесу, який супроводжується сенсибілізацією організму тварин. Завдяки епізоотологічному аналізу результатів алергічних досліджень з використанням симультанної проби, а також багаторазовим бактеріологічним дослідженням біоматеріалу від тварин із позитивною реакцією на ППД-туберкулін та алерген атипових мікобактерій, встановлено, що алергічні реакції на туберкулін мали параалергічну природу і віддзеркалювали наявність інфекційного процесу в організмі тварин.
Keywords: велика рогата худоба; туберкульоз; туберкулін; алерген атипових мікобактерій; епізоотологічний нагляд і контроль; інфекційний процес; алергічні реакції; діагностика; 636.09:616.992:637.1/.3(477)