Формування культури самостійної роботи студентів-першокурсників - Швай, Ольга (My University, 2018)
У статті проаналізовано можливості формування культури самостійної роботи студентів-першокурсників у процесі навчання математичних дисциплін. Увагу акцентовано на тому, що навчальні дисципліни, які читаються на першому курсі, повинні бути не лише джерелом навчальних відомостей, але й засобом формування культури самостійної роботи студентів. Виділено деякі методичні прийоми, які допомагають цілеспрямовано формувати у студентів потреби і мотиви самопізнання, самоаналізу навчальної діяльності. Показано, що культура самостійної роботи студентів-першокурсників формується не внаслідок застосування якогось одного ефективного методу, а є результатом особистісно-орієнтованої системи навчання студентів.The article analyzes possibilities of culture formation of the unassisted work of first-year students in the process of teaching mathematical subjects. The attention is paid to the fact, that academic disciplines that are taught in the first year should not only be a source of educational material, but also a means of forming the culture of students’ unassisted work. Certain methodical techniques are highlighted that give the possibility to purposefully form students' needs and motives of self-knowledge, self-analysis of educational activity. It is shown, that the culture of independent activity of first-year students is formed not by the use of one effective method, but by the personal-oriented system of student's education.
Keywords: пізнавальна активність; cognitive activity; самостійна робота; самоаналіз; самооцінка; психологічні особливості; unassisted work; self-analysis; self-esteem