Іван Франко про філософсько-історичні аспекти становлення української державності - Круглій, Богдана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Зроблено спробу проаналізувати історичні аспекти геополітичного становища нашої держави в творчій спадщині І. Я Франка. Досліджуючи умови життя українського народу під владою інших держав, І. Франко наголошує на втраті національної ідентичності, неналежному стані освіти та економіки, занепаду національної культури. Жодна держава не сприяла розвитку, а лише використовувала сировинні та людські ресурси для власного збагачення. Щоб не повторити помилок минулого необхідно враховувати історичний досвід, для побудови справді незалежної держави, яка б посіла гідне місце у світовій спільноті.
Keywords: державність; національна ідея; історичний досвід; національна свідомість