Фітопатологічна оцінка поширення хвороб картоплі в умовах Полісся України - Голуб, Валентина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Картопля - важлива сільськогосподарська культура, яка вирощується приблизно в 150 країнах світу, яку споживає понад 3 мільярди людей у світі. Тому картоплярство залишається провідною галуззю аграрного виробництва. Встановлено, що частка картоплі в структурі посівних площ колективних господарств Полісся становить 7–10%, основні ж площі належать приватному сектору, де картопля вирощується практично без дотримання сівозміни на досить низькому технологічному рівні. Це призводить до поширення й накопичення збудників хвороб картоплі як впродовж вегетації, так і під час зберігання бульб, що потребує розробки заходів обмеження їх шкідливості на картоплі в умовах Полісся України.