Фізична терапія в післяпологовому періоді - Дмитрук, Юлія Павлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Оцінка рухової дієздатності жінок за допомогою тестування «Екран функціонального руху» виявила, що після пологів жінки мають певне обмеження рухової дієздатності, що може бути пов'язано з фізичними змінами, болем, втомою та змінами у способі життя. Ранній початок реабілітації після пологів, з перших годин, зокрема рухове навчання, призводить до швидкого ефекту з позицій покращення життєдіяльності, навіть на етапі перебування у пологовому будинку. Фізична терапія є важливою для відновлення в післяпологовому періоді. Фізичні вправи відіграють важливу роль у запобіганні функціональним дисфункціям м'язів тазового дна та опущенню жіночих статевих органів. Якщо регулярно займатися фізичними вправами, це сприяє поліпшенню лактації, усуненню явищ застою в органах малого таза, черевної порожнини та нижніх кінцівках. Реабілітаційну програму для кожної жінки потрібно підбирати індивідуально, зважаючи на її проблеми після пологів, самопочуття та здоров’я. Застосування фізичної терапії рекомендується проводити з другого дня після пологів, за умови, що стан жінки є задовільний.
Keywords: післяпологовий період; якість життя; фізична терапія; реабілітація