Дитяча травма як чинник агресивності в дорослому віці - Максимук, Максим Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дитячі травми є однією з найбільш значущих проблем сучасної психології та психіатрії. Вони залишають глибокий відбиток на психічному здоров'ї та поведінці людини, часто впливаючи на її розвиток і соціальну адаптацію. Агресивність, яка може проявлятися внаслідок пережитих дитячих травм, стає серйозною загрозою для соціальної стабільності, родинних стосунків та особистісного благополуччя. Описано механізми впливу арт-терапії на емоційну стабільність осіб, що пережили дитячі травми. Арт-терапія для осіб, що пережили дитячі травми є дієвим способом розповісти про свої тривоги, страхи і переживання, це відмінна можливість подолати власний негативний емоційний стан, перенести свої переживання і поглянути на них з боку, але й навчитися успішно з ними взаємодіяти. П'ять основних психологічних механізмів закладено основою корекційного впливу арт терапевтичного методу: механізм символічного реконструювання, «усунення», емоційної децентрації, катарсису і, нарешті, механізм присвоєння соціально-нормативних особистісних сенсів. Всі ці перелічені механізми забезпечують сувору поетапну послідовність стадій реалізації психокорекційного процесу. Кожна із зазначених стадій вирішує своє специфічне корекційне завдання. Також здійснено психологічний аналіз концептуальних підходів до вивчення проблеми емоційної стабільності особистості.
Keywords: дитячі травми; психічне здоров'я; агресивність; арттерапія; психокорекції; соціальна адаптація; емоційна стабільність