Публічна дипломатія Чеської Республіки - Семенюк, Анастасія Олександрівна (My University, 2025)
В першому розділі бакалаврської роботи проаналізовано поняття «публічна дипломатія», розглянуто стан вивчення проблеми в науковій літературі та окреслено методи дослідження публічної дипломатії держав світу. В другому розділі з’ясовано історичні та політичні фактори, соціально-економічні чинники, що впливають на публічну дипломатію Чеської Республіки, досліджено правові акти й міжнародні угоди, що регулюють публічну дипломатію Чехії, роль Міністерства закордонних справ та інших інституцій. Також проаналізовано стратегії та інструменти публічної дипломатії Чехії у взаємодії з провідними державами світу, зокрема в контексті її іміджу та міжнародного впливу. В третьому розділі бакалаврської роботи простежено використання елементів публічної дипломатії Чехії у відносинах з країнами-членами ЄС, особливості публічної дипломатії в українсько-чеських відносинах, з’ясовано основні труднощі та виклики, з якими стикається Чехія у використанні публічної дипломатії й можливі шляхи її вдосконалення. За результатами роботи зроблено висновки. Доведено, що публічна дипломатія є важливим напрямком у міжнародних відносинах, її активно вивчають у науковій літературі. Науковці аналізують різні аспекти цього явища, включаючи теоретичні основи, інструменти реалізації та значення публічної дипломатії у формуванні іміджу держави. Чеська Республіка активно використовувала публічну дипломатію для підтримки своїх зовнішньополітичних амбіцій. Інтеграція в ЄС і НАТО була пріоритетним напрямком у її зовнішній політиці, що вимагало розробки чіткої стратегії публічної дипломатії для забезпечення підтримки цих ініціатив на міжнародній арені. Публічна дипломатія Чехії також акцентувала увагу на просуванні демократії та реформ у країнах Центрально-Східної Європи, таких як Україна. Чеська Республіка активно просуває свою культуру та історію за допомогою різноманітних культурних ініціатив, виставок, фестивалів, культурних центрів, що сприяє зміцненню її позитивного іміджу в світі. Розвиток публічної дипломатії Чеської Республіки тісно пов’язаний з її історичними та політичними факторами. Публічна дипломатія Чехії посідає важливе місце у системі зовнішньополітичних інструментів держави, слугуючи мостом для формування позитивного міжнародного іміджу, поширення національних цінностей та зміцнення зв’язків із зовнішнім світом.
Keywords: публічна дипломатія; Чеська Республіка; зовнішня політика; міжнародний імідж; культурна дипломатія