Сенсорно-чуттєве тіло та його художня репрезентація в образно-наративній структурі англійської літератури модернізму й постмодернізму - Галуцьких, Ірина Анатоліївна; Galutskikh, I. А. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Висвітлено результати дослідження специфіки художньої репрезентації (наративної та вербально-дискур¬сивної) людського тіла в його сенсорно-чуттєвому аспекті, притаманної для поетик модернізму й постмо¬дернізму, що проводилося на матеріалі корпусу художніх текстів англійських письменників відповідних періодів. Художню тілесність, що виступає об’єктом вивчення в статті, розглянуто як когнітивно-семіотич¬ний конструкт, представлений у трьох основних вимірах – когнітивному, наративному та вербально-дискур¬сив¬ному. Методика дослідження передбачала використання комплексного аналізу із застосуванням методики реконструкції наративних патернів і концептуальних тропів у тексті. Виявлено переважання активації наратив¬них патернів «психологізація» та «патологізація» в художніх творах англійського модернізму й постмодер¬нізму та, відповідно, актуалізації наративних типів тіл – психологізованого й психопатологізованого в поети¬ках літератури модернізму та постмодернізму. The article focuses on the research of specific features of the literary (narrative and verbal/discursive) representation of the human body in its sensory and emotional aspects characteristic of modernist and postmodernist poetics, elaborated on the corpus of the English literary texts of the corresponding periods. The object of the research is the literary corporeality, treated as a cognitive-semiotic construal, comprising three basic dimensions – cognitive (mental), narrative and verbal/discursive. The method of research implied he application of a complex analysis including the methodology of narrative patters’ reconstruction as well as reconstruction of conceptual tropes in the text. The results obtained revealed the predominance of the activation of narrative patterns «psychologization» and «pathologization» in the English modernist and postmodernist texts respectively and accentuation of corresponding narrative types of bodies – psychologized and pathologized in modernist and postmodernist poetics.
Sensory-Emotional Body and its Literary Representation in the Imagery and Narrative Structure of the English Modernist and Postmodernist Literature
Keywords: Тілесність; corporeality; образність; imagery; наратив; narration