Християнство та духовне зростання особистості у філософській культурі Київської Русі - Гудзенко, Олена (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Розглянуто роль християнства у духовному зростанні особистості, що відбувається шляхом релігійних духовних пошуків. Підкреслено, що ісихазм є прадавньою духовною практикою. Відзначчено актуальність такого способу саморозвитку в умовах сьогодення. Філософська думка Київської Русі становить своєрідний тип середньовічного антропологізму, оскільки вчення про природу людини за часів Київської Русі було засноване на синтезованому уявленні про античний паралелізм і християнську цілісність у розвитку духовних і тілесних складових людської натури. І, якщо культура Київської Русі була елементом духовно-символічної культури середньовіччя, спрямованої на пошуки шляхів духовного становлення та морального вдосконалення, то у подальших дослідженнях є сенс розглядати особливості її взаємозв’язку з загальнолюдськими морально-етичними уявленнями.
Keywords: духовне зростання особистості; релігійні духовні пошуки; християнська антропологія; ісихазм як духовна практика; містичний досвід