Регіональні наслідки шкідливої дії паводків на Волині. - Нетробчук, Ірина Марківна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Проблема шкідливої дії сезонних паводкових вод у басейнах річок Волині найголовніша та надзвичайно актуальна, оскільки основна частина території Волинської області (близько 16 тис. км2 або 80 % площі) розташована у басейні річки Прип’ять, яка43 є транскордонною, й часті повені та паводки є проблемою не лише України, а й сусідніх держав. Запобігти цим природним процесам практично неможливо. Тому виникає потреба в їх прогнозуванні та зваженому керуванні. Так, поруч із традиційними методами боротьби (побудова дамб, спрямлення та поглиблення русел) потрібно застосовувати й сучасні заходи для попередження цих процесів, наприклад моделі прогнозування підтоплень у долинах річок, створення цифрових карт річкових долин із відображенням на них об’єктів, що знаходяться в зоні ризику підтоплень при піднятті рівнів води. Тому для ефективного прогнозування можливих підтоплень, починаючи з 2009 р. здійснюється спільний міжнародний проєкт «Моніторинг та прогнозування паводків у басейні річки Прип'ять» за підтримки Ініціативи «Навколишнє середовище та безпека» (ENVSEC), яка об’єднує дії шести міжнародних організацій у галузі охорони довкілля. Основна мета проєкту − оптимізація моніторингу паводків у басейні річки Прип'ять та запровадження сучасних інструментів їх прогнозування.
Keywords: паводки; Волинська область; моніторинг; кліматичні зміни; 631.6(477.82)