Дослідження систем Gd−Fe−Pb, Y−Co−Pb, Sm−Co−Pb і Gd−Co−Pb при 870 (670) К - Гулай, Л. Д.; Гулай, О. І.; Gulay, L. D.; Gulay, O. I. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
Рентгенівським методом порошку побудовано ізотермічні перерізи діаграм стану систем Gd−Fe−Pb, Y−Co−Pb, Sm−Co−Pb і Gd−Co−Pb при 870 (670) К. У досліджених системах підтверджено наявність тернарних сполук Y12Co6Pb, Y6Co2,23Pb0,57, Sm12Co6Pb, Gd12Co6Pb і Gd6Co2,37Pb0,56 та виявлено існування нових тернарних сполук Gd5FePb3, R5CoPb3 (R = Y, Sm, Gd) (структурний тип Hf5CuSn3, просторова група P63/mcm). The isothermal sections of the Gd-Fe-Pb, Y-Co-Pb, Sm-Co-Pb and Gd-Co-Pb systems at 870 (670) К were constructed. The existence of the ternary Y12Co6Pb, Y6Co2,23Pb0,57, Sm12Co6Pb, Gd12Co6Pb and Gd6Co2,37Pb0,56 compounds in the investigated systems was confirmed. Additionally the formation of new ternary Gd 5FePb3, R5CoPb3 (R = Y, Sm, Gd) compounds (Hf5CuSn3 structure type, space group P63/mcm) was established.
Investigation of the Gd−Fe−Pb, Y−Co−Pb, Sm−Co−Pb and Gd−Co−Pb systems at 870 (670) K.
Keywords: інтерметаліди; сполуки РЗМ; сполуки Pb; ізотермічний переріз; кристалічна структура; рентгенівський метод порошку; intermetallic compounds; Rare Earth compounds; Pb compounds; isothermal section; crystal structure; X-ray powder diffraction