Профілактика та протидія психоемоційного вигорання волонтерів - В'юнковська, Жанна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Психологічні аспекти діяльності українських організацій громадянського суспільства та волонтерських ініціатив в умовах війни не є широко дослідженими в питаннях соціально-психологічного благополуччя, особливо в межах екстремальних і особливих умов здійснення програмних і інших дій заради сприяння силам безпеки й оборони та допомоги постраждалим. Дослідження присвячене вивченню психологічних чинників появи психоемоційного вигорання волонтерів та особливостей профілактики та протидії розвитку цього синдрому. З’ясовано сутність різних підходів до розуміння психоемоційного вигорання, основних методів та засобів дослідження цього явища. Проаналізовано взаємозв’язки між показниками психоемоційного вигорання та професійно значущими якостями особистості фахівця. Встановлено зв’язки у масиві результатів емпіричної частини дослідження, які дозволяють із достатньою надійністю засвідчувати явища та тенденції синдрому психоемоційного вигорання. Отримані закономірності, встановлені причини та прогнози наслідків слугували підґрунтям складання програми профілактики цього явища у волонтерському середовищі. Представлено програму профілактики та протидії психоемоційного вигорання волонтерів, яка передбачає надання психологічної допомоги з обов’язковим врахуванням психологічних труднощів, адаптаційних закономірностей психіки людини. Ефективна стрес-долаюча поведінка сприяє досягненню комфортного психологічного стану та психофізіологічного здоров’я волонтерів .
Keywords: копінг-стратегії; профілактика психоемоційного вигорання; психоемоційне вигорання; емоційне виснаження; деперсоналізація; редукція особистих досягнень; стрес-долаюча поведінка