Характеристика експериментальної програми психологічної підготовки легкоатлетів-паралімпійців у змагальному періоді - Деркач, Віктор Миколайович; Єдинак, Геннадій Анатолійович; Derkach, Viktor; Edinak, Gennadiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета статті – розробити програму психологічної підготовки легкоатлетів-паралімпійців із порушеними функціями опорно-рухового апарату в змагальному періоді як складової частини запропонованої моделі їх підготовки до основних змагань. Матеріал – інформація документальних джерел, наукової літератури та емпіричні дані попередніх етапів дослідження. Результати. Виявлено відсутність досліджень, спрямованих на розроблення ефективних програм покращення психологічної підготовленості означених спортсменів у змагальному періоді підготовки до основних змагань. У зв’язку з цим та враховуючи емпіричні дані попередніх етапів дослідження, розроблено означену програму, що є складовою частиною запропонованої раніше моделі підготовки легкоатлетів-паралімпійців до основних змагань і передбачає мету, завдання, напрями реалізації, зміст для кожного такого напряму. Висновок. Розроблена програма передбачає використання сучасних ефективних методів і методик впливу на психічний стан спортсмена, ураховує особливості структури його мотивації досягнення й уникнення, також сприяє більш ефективному впливу, передусім, на фізичну підготовку та є невід’ємною складовою частиною моделі підготовки до основних стартів у змагальному періоді. Objective: to develop a program of psychological training of Paralympic track-and-field athletes with musculoskeletal disorders during competition period as a part of their preparation for main competitions. Material: document sources, scientific literature and empiric data of previous research stages. Results. It is found out that there are no researches aimed at the development of efficient programs for improving psychological preparedness of athletes during competition period of preparation for the main competitions. In this regard and taking into consideration empirical data of previous research stages the program has been developed, which is a component of the offered model of training of Paralympic track-and-field athletes to the main competitions and include: purpose, objectives, areas of implementation, the content for each of these areas. Conclusion: the developed program involves application of modern effective methods and techniques for effecting psychological state of an athlete, takes into consideration peculiarities of the structure of his achieving motivation and evading, also facilitates more effective influence, first of all on callisthenics and is an integral component of the model for preparation for the main start during the competitions period.
Characteristics of the Experimental Program of Psychological Training of Paralympic Track-and-field Athletes During Competition Period
Keywords: легкоатлети-паралімпійці; змагальний період; психологічна підготовка; paralympic track-and-field athletes; competition period; psychological training