Стилістичні функції професійних жаргонізмів у мові сучасної німецької преси - Лавриненко, Галина; Lavrynenko, Halyna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Загальновизнано, що поряд із основною функцією мовних одиниць – комунікативною – вони можуть виконувати багато інших, серед них стилістичну, реальність існування якої полягає у потенційних можливостях мови реалізовувати один і той же план змісту в різних планах вираження. Поділяючи стилістичні явища та форми на такі, що стали інвентарем мови, та оказіональні, які реалізовуються лише в контексті, вважаємо за можливе виділення стилістичних функцій слів загальномовного вжитку, які, опинившись у контексті мови преси, набувають стилістичної функції в різних її варіантах. Висвітлено стилістичні функції професійних жаргонізмів у контексті преси. Їх розглянуто в екстралінгвістичному плані, тобто в плані створення умисного стилістичного ефекту шляхом певної організації і вживання досліджуваних мовних одиниць. З‟ясовано, що слова загальномовного прошарку з нейтральним забарвленням, використані у специфічному контексті, набувають яскравого стилістичного забарвлення, яке виражається у стилістичних функціях: експресивно -образних, емоційно-оцінювальних та їх підвидах.It is well known, that different language units, apart from carrying their principal communicative function, are capable to fulfill several additional functions. Among these additional functions the stylistic function can be distinguished, which expresses it‟s influence by extending the same sense in the variety of different lexico -syntactic forms. Differentiating the stylistic phenomena into two categories – the stylistic means that became the language instrument and the occasional, which can be actualized only in context, the researcher regards it as possible to distinguish the stylistic function of ordinary words. Being occurred in the context of the press language, the mentioned wor ds can develop the stylistic function in different variants. An explanation is provided relating to stylistic functions which profession-related jargon performs in the press. Consideration is given to extralinguistic vocabulary, involving the intentional creation of stylistic effects by means of specific patterns of organization and usage of the language units under examination. It has been found that words which have a neutral „coloration‟ in the layer of general language acquire a brighter coloration when used in more specific contexts, as expressed in stylistic functions and their subsets which are figuratively expressive and emotionally evaluative.
Stylistic Functions of Professional Jargonisms in the Language of German Periodicals
Keywords: професійні жаргонізми; стилістична функція; ефект несподіванки; гумористичний ефект; експресивно-комунікативна функція; експресивно-образна функція; емоційно-оцінювальна функція; professional jargonisms; stylistic function; the unexpectedness effect; humoristic effect; expressive-communicative function; expressive-image function; emotional-evaluative function