Фізична терапія дітей після перенесеної черепно-мозкової травми в умовах стаціонару у підгострому періоді реабілітації - Корець, Тетяна Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню клініко-діагностичних аспектів черепно-мозкових травм (ЧМТ), які є однією з найбільш актуальних проблем сучасної медицини і мають значний вплив на здоров'я населення. ЧМТ є основною причиною травматичної інвалідності та смертності, зокрема серед молоді та осіб працездатного віку. Незважаючи на значний прогрес у розумінні механізмів розвитку ЧМТ та вдосконалення методів їх лікування, питання ранньої діагностики, індивідуалізації лікування та реабілітації залишаються актуальними.Результати дослідження підтверджують, що комплексний підхід до лікування та реабілітації пацієнтів, включаючи раннє виявлення та правильне лікування, є ключовим фактором у зменшенні наслідків ЧМТ. Врахування індивідуальних особливостей пацієнтів при розробці реабілітаційних програм дозволяє значно поліпшити їхній фізичний і психоемоційний стан, прискорити процес відновлення та зменшити рівень інвалідизації.
Keywords: черепно-мозкові травми; діагностика; фізична терапія; лікування; реабілітація; профілактика