Цитологічний ефект дії маніту на калюсні культури м’якої пшениці, стійкі до метаболітів G. graminis var. tritici - Зінченко, Марія Олександрівна; Дубровна, О. В.; Бавол, А. В.; Zinchenko, Mariia O.; Dubrovna, O. V.; Bavol, A. V. (Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України, м.Київ, 2012)
Досліджено цитологічні особливості стійких та нестійких до метаболітів збудника офіобольозної кореневої гнилі калюсних культур м’якої пшениці за дії осмотичного стресу. Встановлено, що високі концентрації стресового чинника мають виражений кластогенний ефект та викликають турбагенні порушення в клітинах калюсів. Стійкі до метаболітів збудника офіобольозу калюсні лінії характеризуються достовірно нижчою частотою цитологічних порушень. The result of the study highlights the effect of different concentrations of mannitol on callus lines of bread wheat, which are resistant and unresistant to the pathogen metabolites of ophiobolus root rot. It was founded that high concentrations of stress factors have a significant clastogene effect and cause turbagene disturbances in unresistant callus cells. Resistant to the pathogen ophiobolus metabolites callus lines are characterized by significantly fewer cytologic violations.
Mannitol cytogenetic efects on callus lines bread wheat resistant and unresistant to gaeumannomyces graminis var. tritici
Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України
Keywords: калюсні культури; Triticum aestivum L.; цитологічний аналіз; callus cultures; mannitol; cytologic