Интегрированные курсы русского языка и литературы в системе языковой подготовки студентов-иностранцев - Юган, Наталья; Юган, Наталія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
В статье представлены авторские учебные программы по русскому языку как иностранному «Русская концептосфера и культурологические труды В. И. Даля» и «Русская литература в призме современного медиадискурса». Овладение иностранным языком достигается не только путём традиционного изучения фонетики, графики, лексики, стилистики, но и путём усвоения языка и литературы «чужой» культуры через её национальные концепты, а также национальный и зарубежный медиадискурс. Лингвоконцептологический под- ход заключается в «погружении» языкового сознания иностранных студентов в концептосферу русского языка, в моделировании целостных этнокультурных знаний о русской культуре и языке с помощью преобразования в когнитивную целостность имеющихся, но разрозненных культурологических представлений. В статье сделан вывод, что, опираясь на русскую концептосферу и на медиадискурс, можно эффективно сформировать у иностранцев представление о русской картине мира, о национальном менталитете, раскрыть им механизмы декодирования художественных текстов и других феноменов культуры.У статті представлені авторські навчальні програми з російської мови як іноземної «Російська концептосфера і культурологічні праці В. І. Даля» і «Російська література в призмі сучасного медіадискурсу». Оволодіння іноземною мовою досягається не тільки шляхом традиційного вивчення фонетики, графіки, лексики, стилістики, а й шляхом засвоєння мови і літератури «чужої» культури через її національні концепти, а також національний та зарубіжний медіадискурс. Лінгвоконцептологічний підхід полягає в «зануренні» мовної свідомості іноземних студентів в концептосферу російської мови, у моделюванні цілісних етнокультурних знань про російську культуру і мову за допомогою перетворення в когнітивну цілісність наявних, але розрізнених культурологічних уявлень. У статті зроблено висновок, що, спираючись на російську концептосферу і на медіадискурс, можна ефективно сформувати в іноземців уявлення про російську картину світу, про національний менталітет, розкрити їм механізми декодування художніх текстів та інших феноменів культури.
Інтегровані курси російської мови в системі мовної підготовки студентів-іноземців
Keywords: русский язык как иностранный; концептосфера; лингвокультурология; лингвокультурологическая дилогия В. И. Даля; русская литература; медиадискурс; російська мова як іноземна мова; концептосфера; лінгвокультурологія; лінгвокультурологічна ділогія В. І. Даля; роcійська література; медіадіскурс