Психопатологія ненависті до ворога, її влив на психоемоційний стан особистості - Ваврисевич, Анна Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена вивченню психопатології ненависті до ворогі та її впливу на особистість. Було здійснено теоретико-методологічний аналіз проблеми ненависті у зарубіжній та вітчизняній науці, досліджено поняття ненависті, її види. А також було визначено як ненависть впливає на фізичне і психічне здоров’я людей у період війни. На основі цього було розроблено корекційну програму на зниження/подолання відчуття ненависті. Актуальність дослідження: Ненависть може спричинити низку наслідків, які можуть бути руйнівними як для окремих осіб, так і для суспільства. Тому дослідження ненависті наразі дуже актуальне у період, коли люди живуть в умовах війни, адже вони повинні не тільки розуміти, що ж таке ненависть, а і її вплив на життя, здоров’я і майбутні покоління. Робота складається з трьох розділів, кожен з яких має два або три підрозділи. Список літератури містить 80 джерел. Об’єм роботи -88 сторінок Мета дослідження: теоретичний аналіз та емпіричне вивчення особливостей переживання ненависті та її вплив на життєдіяльність людей в Україні. Об’єкт дослідження є особливості переживання ненависті. Предмет дослідження: вплив ненависті на особистість. Методи дослідження. Теоретичний аналіз наукової літератури та комплексний підхід; емпіричний: тест-опитувальник агресивності Л.Г.Почебут, тест-опитувальник агресивності Басса-Даркі, діагностика ворожості (за шкалою Кука-Медлей), авторський опитувальник Висновки: Почуття ненависті– це антисоціальне почуття, яке не тільки спотворює сприйняття людей і світу, а й негативно впливає на фізичне і психічне здоров’я людей. У ході емпіричного дослідження, було виявлено, що цивільні у порівнянні з військовими демонструють вищі показники у всіх типах агресивності. Було виявлено, що цивільним притаманна більше такий вид агресії, як самоагресія, а для військових – вербальна агресія. Також більші показники показали цивільні у шкалі цинізму і ворожості.
Keywords: ненависть; стрес; агресія; війна; емоції; гнів; само агресія