Застосування математичних методів нелінійної динаміки під час розроблення методик кількісного визначення нітрогенвмісних органічних речовин. 3. Оптимізація умов амперометричного визначення уротропіну (харчової добавки Е-239) - Ткач, В. І.; Болотін, О. В.; Волнянська, О. В.; Нечипорук, В. В.; Tkach, V. I.; Bolotin, A. V.; Volnyanskya, O. V.; Nechiporuk, V. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Розроблено й обґрунтовано теоретичний підхід, що дає змогу оптимізувати умови кількісного визначення нітрогенвмісних органічних речовин електрохімічними методами аналізу. Вивчено нелінійну динаміку відповідних електроаналітичних процесів і побудовано нестаціонарну математичну модель, яка адекватно відобра- жає ключові процеси, що протікають в системі, та дає змогу дати практичні рекомендації під час розроблення методик кількісного визначення широкого класу нітрогенвмісних органічних речовин. Отримані в роботі теоретичні й експериментальні результати апробовані під час розроблення методики амперометричного визначення уротропіну – харчової добавки Е-239. Strict theoretical approach allowing to optimize the terms of quantitative determination of the nitrogen-containing organic compounds the electrochemical methods of analysis is worked out. A study of the nonlinear dynamics of electroanalytical processes, built nonstationary mathematical model that adequately reflects the key processes in the system and allows us to give practical advice in the development of methods of quantitative determination of a wide class of nitrogen-containing organic compounds. Obtained in theoretical and experimental results are approved at development of methods of amperometric determination of Urotropinum – food addition of Е-239.
Application Mathematic Methods of Nonlinear Dynamic by Development of Methodic Qualitative Determination of Nitrogen-Containing Organic Compounds. 3. Optimization of Terms of Amperometric Determination of Urotropinum – Food Addition of Е-239.
Keywords: харчова добавка Е-239; амперометричне титрування; гетерополіаніон; структура Кеггіна; нелінійна математична модель; якісна теорія диференційних рівнянь; біфуркація Андронова–Хопфа; статична біфуркація; множинність; осциляції; динамічна нестійкість аналітичного сигналу; ефект «запізнення»; чисельне моделювання; оптимізація; food additive E-239; amperometric titration; heteropolyanion; Keggin’s structure; the nonlinear mathematical model; the qualitative theory of differential equations; bifurcation of the Andronov – Hopf; bifurcation of the static; multiplicity, and oscillations; the dynamic instability of the analytical signal; the effect of «delay»; numerical modeling; optimization