Протидія дезінформації як складова частина інформаційної культури громадянина - Хом’як, Анна Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно висвітлено проблему дезінформації як одного з ключових чинників трансформації сучасного інформаційного простору; визначено її роль у формуванні інформаційної культури громадянина. Продемонстровано зростання масштабів поширення маніпулятивного та фейкового контенту, активне використання дезінформації в умовах гібридних воєн, а також вказано на підвищену вразливість суспільства до інформаційних загроз у цифровому середовищі. У процесі роботи проаналізовано типологію дезінформації та її функціональні різновиди, а також охарактеризовано вплив дезінформаційних процесів на формування медіаграмотності громадянина, підвищення інформаційної стійкості особистості й суспільства. Обґрунтовано, що рівень інформаційної культури безпосередньо впливає на здатність громадян протистояти дезінформаційним загрозам і зберігати стійкість до інформаційно психологічних впливів. Висвітлено міжнародний і вітчизняний досвід виявлення та протидії дезінформації, а також шляхи підвищення цифрової грамотності громадян. Запропоновано розробити освітні курси, тренінги і методичні рекомендації з медіаграмотності, інформаційної безпеки та протидії дезінформації для широкого загалу, різної вікової категорії та за державної підтримки поширювати дані матеріали серед громадян.
Keywords: інформаційна культура громадянина; протидія дезінформації; медіаграмотність; фейк; маніпуляція; інформаційна безпека