Дон Жуан: випробування для жінок, випробування для чоловіків? - Кононенко, Євгенія; Kononenko, Yevgeniіa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано драму Лесі Українки «Камінний господар» із за- стосуванням апарату аналітичної психології К.-Ґ. Юнга. Концепт Тіні як важли- вої частини психіки, що не контролює людське «я», виявляється продуктивним для дослідження драматургії Лесі Українки, зокрема й цієї драми. Жоден із чотирьох головних героїв твору не усвідомлює ні своєї тіні, ні свого анімуса/ аніми. Тож не відбувається особистісного зростання жодного з героїв. Навіть Долорес, котру прийнято розглядати в парадигмі морального максималізму, діє як ординарна закохана жінка, яка всіма силами прагне завоювати свого обранця, можливо, сама не усвідомлюючи банальності своїх дій. Однак відбу- вається особистісне зростання авторки драми. This article examines Lesіa Ukrainka’s drama Stone Lord from the point of view of depth psychology. The unconscious aspect of personality, which the conscious ego does not identify with, is a fruitful concept for researching the basic ideas of this drama. None of it’s four heroes are not aware of their unconscious impulses. No personal development takes place for none of them. Even Dolores traditionally regarded from the point of view of moral maximalism as the matter of fact acts like an ordinary woman in love who maybe is not aware banality of her own behavior. But the Authoress ‘s personal development does take place.
Don Juan: Trial for Women, Trial for Men?
Keywords: аналітична психологія; Тінь; Персона; Анімус/Аніма усвідомлення Тіні; роль Дон Жуана; depth psychology; persona; shadow animus / anima; consciousness of shadow; Don Juan’s role