Обґрунтування антикризової стратегії на підприємстві - Зборовський, Михайло Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Досліджено теоретичні основи, методи обґрунтування антикризової стратегії підприємства. Визначено сутність та складові антикризової стратегії на підприємствах, охарактеризовано методи її обґрунтування, а також систематизовано зарубіжний досвід антикризового управління. Окрему увагу приділено аналізу та використанню методів стратегічного управління в умовах кризи. Проведено аналіз антикризового управління на машинобудівному підприємстві. Здійснено аналіз машинобудівного комплексу України, охарактеризоване зовнішнє середовище підприємства, а також проведено оцінку рівня його кризового стану. Оцінка базується на фінансових показниках, стані ринку та інших чинниках, що впливають на стабільність організації. У результаті дослідження були визначені ключові проблеми, що призвели до кризового стану підприємства, зокрема зношеність обладнання, висока матеріаломісткість виробів, а також зростаюча заборгованість. Удосконалено стратегічне антикризове управління на підприємстві. Запропоновано стратегічні перспективи розвитку підприємства, обґрунтовано антикризову стратегію, а також оцінено ефективність запропонованих заходів для подолання кризи. Основну увагу зосереджено на розробці довгострокових управлінських рішень, спрямованих на стабілізацію діяльності підприємства. На основі проведеного комплексного діагностування була розроблена модель антикризового управління, що охоплює фінансову, техніко-технологічну, кадрову та маркетингову підсистеми підприємства. Запропоновані заходи включають реструктуризацію боргів, оптимізацію управління запасами та модернізацію виробництва. Дослідження показало, що через впровадження інноваційних технологій, покращення маркетингової стратегії та розширення ринків збуту підприємство може не тільки вийти з кризи, а й забезпечити сталий розвиток. У результаті реалізації запропонованих заходів підприємства має високу ймовірність стабілізації фінансового стану, зниження собівартості продукції та досягнення лідируючих позицій на ринку. Наукова новизна дослідження має місце в удосконаленні методичних підходів до діагностики кризового стану підприємства, в уточненні поняття «антикризова стратегія», розробці стратегічного управління на машинобудівному підприємстві, що забезпечує системність антикризових заходів та довгостроковий ефект. Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці стратегічних заходів, які можуть бути використані для ефективного виходу підприємства з кризи, що включають як оперативні, так стратегічні управлінські рішення.
Keywords: криза; антикризове управління; антикризова стратегія; діагностування кризи; стратегія стабілізації