Вплив управління та організаторської роботи тренера на підготовку спортсменів - Цюпак, Юрій; Цюпак, Тетяна; Tsiupak, Yuriy; Tsiupak, Tetyana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Сучасний рівень розвитку масового спорту пред’являє все більш зростаючі вимоги до особистості керівника спортивного колективу, його майстерності. Проблема педагогічної майстерності тренера – одна з центральних у теорії й практиці педагогіки спорту. Завдання дослідження – розкрити специфіку управління та організаторської роботи тренера й перевірити її вплив на підготовку спортсменів. На основі впровадження системи механізмів управління та організації спортивної діяльності нами проведено характеристику результативності спортсменів, яка представлена такими компонентами: теоретичні відомості про спортивну діяльність (ТВ про СД); відвідування занять (ВЗ); мотивація до успіху (МдоУ); рівень фізичної підготовленості (РФП); ефективність участі на змаганнях (ЕЗ); організованість щодо виїздів на змагання (О). Провадження системи управління та організації роботи тренера в спортивній діяльності й порівняльна характеристика даних початкової та контрольної діагностики експериментальних і контрольних груп показує значне домінування в розвитку саме спортсменів експериментальних груп, що підтверджується приростом показників і раціональним управлінням, організацією роботи тренера в спортивній сфері. Modern level of development of mass sport shows growing demands to a personality of a leader of sports crew, his mastery. Problem of pedagogical mastery of a trainer is one of the central in theory and practice of sports pedagogy. Task of the study is to expose the specific character of management and organizational work of a trainer and check its influence on preparation of athletes. On the basis of implementation of the system of mechanisms of management and organization of sports activity, we have conducted characteristics of effectiveness of athletes which is presented by the following components: theoretical knowledge of sports activity; attendance of classes; motivation to success; level of physical preparedness; effectiveness of participation in competitions; self-discipline while competitions. Formation of the system of management and organization of the work of a trainer in sports activity and comparative characteristics of the data of initial and control diagnostics of experimental and control groups shows significant dominance of athletes of experimental groups which is proved by increase of indices and rational management, organization of work of a trainer in sports activity.
Influence of Managerial and Organizational Work of a Trainer on Preparation of Athletes
Keywords: педагогічна майстерність тренера; організаторська робота; компоненти результативності спортсменів; organizational work; pedagogical mastery of a trainer; components of athletes’ effectiveness