Сучасні уявлення про об’єкт і предмет географії - Гладкий, Олександр; Gladkey, Aleхander (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано основні уявлення сучасності стосовно об’єкта та предмета географічної науки. Обґрун- товано сутність географічної оболонки як інваріантного об’єкта географічних досліджень. Схарактеризовано основні підходи до цілісності географічних знань. Виокремлено структуру географічного знання та логічну схему природно-соціально-економічної триєдності в географії. Розкрито сутність об’єкта і предмета метагеографії. The current ideas of object and subject in geography are disclosed. The essence of the geographical sphere as an invariant object of geographical research is defined. The basic approaches to the integrity of geographical knowledge are explored. The structure of geographical knowledge as well as logical scheme of natural-socio-economic triad in geography is investigated. The essence of object and subject of meta-geography is disclosed.
The Current Ideas of Object and Subject in Geography
Keywords: об’єкт; предмет; географія; географічна оболонка; географічне середовище; цілісність і триєдність географії; структура науки; метагеографія; object; subject; geography; geographical sphere; geographical environment; integrity and trinity in geography; the structure of science; meta-geography