Профілактика соціального сирітства: європейський досвід - Кидун, Анастасія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Профілактика соціального сирітства є актуальною темою, особливо в контексті сучасної ситуації в Україні, де військові дії призводять до збільшення кількості дітей, які опиняються в ситуації соціального сирітства. Вивчення європейського досвіду профілактики соціального сирітства може надати цінні ідеї та стратегії, які можуть бути адаптовані та застосовані в українському контексті для запобігання відчуженню дітей від їхніх біологічних сімей та зменшення залежності від інституційного догляду. Мета дослідження: на основі аналізу досвіду європейських країн з профілактики соціального сирітства розробити рекомендації для створення ефективних механізмів превенції соціального сирітства в Україні. Об’єктом дослідження є профілактика соціального сирітства. Предметом дослідження – європейський досвід профілактики соціального сирітства. У роботі розкрито зміст профілактики соціального сирітства як соціальної проблеми, розкрито сутність поняття та причини соціального сирітства. Проаналізовано сучасний стан соціального сирітства в Україні та закордоном. Здійснено огляд основних стратегій, програм і заходів профілактики соціального сирітства у європейських країнах. Розроблено рекомендації та визначено перспективи впровадження європейського досвіду профілактики соціального сирітства в Україні.
Keywords: соціальне сирітство; профілактика соціального сирітства; профілактична програма