Актантний розподіл семантики префіксальних дієслів - Лахно, Наталія; Lakhno, Natalia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті акцентовано на здатності дієслівних префіксів спрямовувати функціональну характеристику актантів у бік суб'єкта або об'єкта та визначати її. Розглянуто типи актантної характеристики, які комбінуються в межах лексико- семантичних варіантів та ілюструють взаємозв'язок між морфолого-семантичними варіантами префіксів і генеративною, акумулятивною та гібридною функціями актантів. Виявлено, що префікси можуть експлікувати аспектуальні та фазові характеристики дієслова. З'ясовано, що акціонально-фазова організація дієслова і генеративно-акумулятивні функції придієслівних актантів пов'язані між собою системними відношеннями: неграничність і нерезультативність корелюють із генеративною функцією актантів, а граничність і результативність – з акумулятивною. Встановлено, що префіксальна сполучуваність відображає семне варіювання мотивуючого дієслова і є засобом експлікації сем (актуалізації), нейтралізації вихідних сем та «наведення» нових. Наголошено на тому, що спрямованість актантної характеристики префіксів також варіює залежно від багатозначності службових морфем і належності дієслова до певної лексико-семантичної групи. Проілюстровано перерозподіл актантних функцій унаслідок семантичних процесів. This study shows the capability of verbal prefixes direct functional description of actants in the line of subject or object. The models of actant characteristic are combined within bounds of lexical-semantic variants, they illustrate interconnection between morphological-semantic variants of the prefixes and generative, accumulative and hybrid functions of actants. It is stressed that prefixes can expose aspectual and phase descriptions of verb. Actional-phase organization of verb and generative-accumulative function of adverbial actants linked by the system relations: perfective and ineffectual are correlated with generative function of actants but imperfective and effectual – with accumulative function. Prefixal concord shows of semial variation of motivational verb. Prefixal consord is facilities of the explication of semes (actualization), neutralization of the derivative semes and production of the new semes. Direction of the prefix‟s actant characteristic relies on the polysemy of affix and belonging of verb to the definite lexical-semantic group. Data are given about redistribution of actancy function in consequence of semantic processes.
Actant Distributing of Semantics of Prefixed Verbs
Keywords: префіксальне дієслово; актантний розподіл семантики; генеративна функція; акумулятивна функція; гібридна функція; актанти-поширювачі; prefixal verbs; actant division of semantics; generative function; accumulative function; hybrid function; actant-dilator