Соціальні фактори в оцінці економічної поведінки: перспективи поведінкової економіки - Ляшенко, Оксана Миколаївна; Дем’янюк, Ольга Борисівна (My University, 2025)
У статті розглянуто роль соціальних установок як індикаторів соціальних вподобань уповедінковій економіці. Проаналізовано теоретичні засади взаємозв’язку між соціальнимиустановками та вподобаннями, а також їх практичне застосування для вирішення ключовихзадач у різних сферах. Встановлено, що соціальні установки, які відображають стійкі пере-конання, емоції та поведінкові тенденції, є надійним інструментом для оцінки менш спосте-режуваних соціальних вподобань завдяки своїй вимірюваності та предиктивній валідності.Систематизовано емпіричні докази, що підтверджують доцільність використання устано-вок у прогнозуванні поведінки, аналізі споживчих рішень, довіри до фінансових інституцій таоцінці політичних реформ. Використання цього підходу сприяє глибшому розумінню соціаль-ної поведінки й мотивів, а також розробці ефективних соціально-економічних стратегій.
Keywords: соціальні установки; оціальні вподобання; поведінкова економіка; теоріязапланованої поведінки; емпіричні дослідженн; прогнозування поведінки; соціальна ідентичність; оцінка вподобань.; 330.16