Роль лінгвістичних словників у формуванні професійно-мовленнєвої компетенції студентів медиків - Гандзюк, Олександра Михайлівна; Масицька, Тетяна Євгенівна; Іохімчук, Наталія Володимирівна (My University, 2024)
У статті проаналізовано типи лінгвістичних словників, які є важливими для майбутніх медичних працівників. Визначено, які види роботи з цими словниками виконувати найдоцільніше. Встановлено, що словники є важливими інструментами у навчанні студентів-медиків, оскільки вони забезпечують не лише точність у вживанні спеціалізованої лексики, але й сприяють розвитку комунікативних здібностей та мовленнєвої культури. Проаналізовано орфоепічні, орфографічні, термінологічні, етимологічні, тлумачні, перекладні словники та словники-довідники з культури мовлення, наголошено на важливості їхнього вивчення у навчальному курсі обов’язкового освітнього компонента «Українська мова за професійним спрямуванням». Доведено, що вони є потрібним інструментом для здобуття знань та розвитку професійних умінь, необхідних для якісного діалогу лікар – пацієнт. Схарактеризовано роль ділової гри, яка тренує ефективно та досконало здійснювати процес комунікації у ситуаціях лікарсько-професійного вербального та невербального спілкування, що забезпечує якість і ефективність професійної діяльності; формує самоконтроль у спілкуванні; удосконалює комунікативну доцільність мовлення; підвищує рівень прояву навичок та умінь, вможливлює адаптацію в професійному спілкуванні. Подальші дослідження в цій галузі можуть значно вдосконалити процес навчання здобувачів вищої освіти.
Keywords: українська мова за професійним спрямуванням; словники; лінгвістичні словники; медичні фахівці; професійна мова; професійна компетентність; 378:61]:81.161.2