Формування життєстійкості фахівців із соціальної роботи - Щира, Софія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджується проблема формування життєстійкості фахівців із соціальної роботи, що є важливим аспектом їх професійної діяльності. Метою дослідження було розроблення програми тренінгу формування життєстійкості фахівців із соціальної роботи. Для досягнення поставленої мети було виконано кілька завдань, серед яких: обґрунтування сутності та структури життєстійкості фахівців, визначення критеріїв і показників життєстійкості, а також розробка програми тренінгу та рекомендацій для підвищення ефективності формування життєстійкості. У дослідженні застосовано низку методик, зокрема «Опитувальник професійної життєстійкості» О. Кокуна, «Шкала резильєнтності Коннора-Девідсона», «Шкала самоефективності» (Р. Шварцер, М. Єрусалем), методики «Стійкість до стресу» та діагностики мотивації до успіху за Т. Елерсом та визначено рівень сформованості життєстійкості фахівців із соціальної роботи. Розроблена програма тренінгу включає вправи для розвитку стресостійкості, емоційної гнучкості та соціальної підтримки, що дозволяють підвищити ефективність роботи фахівців із соціальної роботи у складних професійних умовах. У роботі також розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності формування життєстійкості фахівців із соціальної роботи, зокрема, через проведення тренінгів, психологічну підтримку та організацію програм адаптації для нових працівників.
Keywords: соціальний захист; соціальне забезпечення; життєстійкість фахівців із соціальної роботи; формування життєстійкості фахівців із соціальної роботи