Микола Хвильовий та його роль у розвитку «українського ренесансу» - Демедюк (Зінич), Наталія; Demedyuk (Zinich), Nataliya (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
У статті досліджено роль Миколи Хвильового в процесі становлення української культури та, зокрема, розвитку «українського ренесансу». Зміщення погляду із суспільства на окрему людину, екзистенціальні та гуманістичні погляди письменника є беззаперечним доказом існування модерної української літератури. Про це свідчить й увесь творчий спадок митця: його поезія, проза, памфлети та листи. Практичною й теоретичною основами пропонованого дослідження є збірка творів М. Хвильового у 2-х томах, а також статті сучасних дослідників творчості новеліста. In the article the role of Mykola Khvilovyj is investigated in the process of settling of Ukrainian culture, especially in development of «Ukrainian Renaissance». Displacement of notion from society on the separate human being existential and humanistic views of the writer is absolute argument of existence of modern Ukrainian literature. The whole heritage of artist affirms this: his poetry, prose, pamphlets and letters. Selected works of Mykola Khvilovyj in two volumes and also the articles of present-day researchers of works of novelist are theoretical and practical basis of the investigation.
Mykola Khvylovyi and his Role in Development of the «Ukrainian Renaissance»
Keywords: ренесанс; модернізм; гуманізм; українська культура; відродження; ліричний герой; новелістика; поезія; памфлети; renaissance; modernism; humanism; Ukrainian culture; revival; lyrical character; novelistics; poetry; pamphlets