Гідрологічні особливості верхів’я річки Прип’ять та його екологічні проблеми - Гусєв, Дмитро Олексійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Гідрографічну мережу басейну річки слід розглядати як комплекс, що включає річки, інші постійні та тимчасові водні потоки, а також озера, водосховища, болота та інші водні утворення, що знаходяться на її території. Дослідження різноманітних гідрометеорологічних процесів та вивчення гідрологічного режиму допомагає в попереджені повеней, посух, та інших процесів які можуть виникнути в процесі зміни клімату, а також антропогенної діяльності. З ростом населення та економічного розвитку важливо ефективно керувати водними ресурсами басейну. Це включає в себе забезпечення водопостачання для населення та галузей економіки, а також врахування аспектів водоплавства та ірригації. Детально визначено та вивчено передумови формування гідрографічної мережі Прип’яті, а саме: географічне положення, геологічну будову та рельєф, кліматичні умови та гідрологічний режим річок в басейні, досліджено гідрографічну мережу: визначено її структуру, описано основні річки верхів’я Прип’яті, проведено власні обрахунки з визначення гідрографічних показників в межах верхів’я Прип’яті, досліджено гідрологічний режим та екологічні проблеми басейну.
Keywords: річка Прип’ять; гідрографічна мережа; гідрологічний режим; екологічні проблеми; басейн річки; кліматичні умови