Нацистський окупаційний режим у східногалицькому селі 1941−1944 рр. - Старка, Володимир; Starka, V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У повідомленні йдеться про розкриття особливостей нацистського окупаційного режиму в селах Східної Галичини, що призвів до значного матеріального зубожіння селян, а в окремих районах і до голоду. На основі архівних матеріалів, опублікованих документів, спогадів очевидців проаналізовано заходи, направлені на формування окупаційної адміністрації, дії, спрямовані на попередження нищення державного майна та врожаїв, систему оподаткування населення, методи вербування селян до примусової праці на користь Рейху. Відображено чинники, що сприяли наростанню селянського пасивного й активного руху Опору нацистській окупаційній політиці. The article deals with report about peculiarities of nazi occupation regime in the villages of East Halychyna, that caused a considerable financial impoverishment of the peasants, and resulted in famine in some areas. The measures aimed at formation of occupation administration, actions considering state property and harvest destruction, system of population’s taxation, methods of peasants’ recruitment to forced work for the Reich’s welfare are analyzed in accordance with archive materials, published documents and recollections of the witnesses. Factors that facilitated peasants’ passive and active Resistance movement to the occupation policy are disclosed.
The Nazi Occupation Regime in Shidnohalytskomu Village of 1941−1944
Keywords: східногалицьке село; нацистський окупаційний режим; рух Опору; репресивна система; внутрішня політика; селянство; East Galychyna village; Nazi occupation regime; Resistance movement; repressive system; home politics; peasantry