Гібридні війни як інструмент міжнародної політики - Луцюк, Олена Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, методологічну базу та наукову новизну отриманих результатів, джерельну основу дослідження, практичне значення одержаних результатів, окреслено структуру роботи. У Розділі 1 «Теоретико-методологічні основи дослідження гібридних війн» розкрито сутність поняття «гібридні війни», їх основні види та форми, а також проаналізовано стан наукової розробки предмету дослідження. У Розділі 2 «Інструменти та механізми гібридних війн» визначено основні засоби ведення гібридних війн, особливу увага приділено мілітарним та парамілітарним, проаналізовано потенціал інформаційних операцій та кібернападів у сучасних війнах, досліджено економічні та торгівельні засоби боротьби. Розділ 3 «Чинник гібридних війн у сучасній геополітиці» розкриває безпекову політику міжнародних організацій, світові політичні зрушення як наслідки гібридних конфліктів та зусилля світового співтовариства у протидії гібридним загрозам. У Висновках підсумовано теоретичні засади дослідження, проаналізовано успішні світові практики запобігання гібридних загроз, узагальнено безпекові зусилля світового співтовариства стосовно запобігання та припинення гібридних війн. Визначено комплекс ймовірних заходів щодо посилення інформаційної, кібернетичної та військової безпеки України
Keywords: гібридні війни; міжнародна політика; міжнародні конвенції; міжнародні організації; зарубіжний досвід; інформаційні операції