Краєзнавчий принцип навчання географії в закладах загальної середньої освіти Дубечненської територіальної громади - Оксенчук, Андрій Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми. Сьогодні, в час коли все стрімко розвивається, в період комп’ютеризації, дитина часто не помічає навколишній світ. Навчити її спостерігати красу рідної природи, берегти і любити її – одне iз завдань сучасного вчителя географії. На уроці зароджується прагнення до пізнання, яке, перш за все, має бути спрямоване на знання рельєфу, кліматичних особливостей, рослинного, тваринного світу, екологічних проблем рідного краю. Тому використання краєзнавчого матеріалу сприяє формуванню більш глибоких і міцних знань учнів, допомагає дітям пізнати красу навколишньої природи, будить їх творчі сили і веде до морального вдосконалення. На сучасному етапі розвитку на першому плані в навчально-виховному процесі знаходиться національно-патріотичне виховання, яке в свою чергу, передбачає формування у дітей національної самосвідомості та людської гідності, а також любові до рідної землі, свого народу, його культури та історії. Не менш важливи на сьогоднішній день є зв’язок навчання із життям для формування географічно обізнаної людини, зокрема поєднання теоретичної та практичної підготовки учнів та студентів. Підвищення теоретичного рівня знань не є ефективним, якщо воно не супроводжується практичними навичками. У цьому і полягає актуальність теми дослідження, оскільки краєзнавчий принцип є ефективною формою зв’язку географії з життям. Тому зараз, як ніколи, зростає роль краєзнавства не тільки як одного із найважливіших суспільних напрямків морально-патріотичного виховання, а й для навчання майбутніх поколінь. Краєзнавчий принцип дає змогу пов’язати в одне ціле як процес навчання, так і виховання, зокрема перетворювати теоретичні знання учнів на певні практичні вміння і навички. Навчання географії на краєзнавчій основі – це означає організовувати процес навчання так, щоб місцевий краєзнавчий матеріал був вихідним при формуванні власне географічних понять і закономірностей. Знання свого краю є необхідними для безпосередньої участі в його перетворенні. Мета магістерської роботи – теоретичне та практичне обґрунтування краєзнавчого принципу та його ролі у вивченні шкільних курсів географії у ЗЗСО Дубечненської територіальної громади. Виходячи з мети дослідження, вирішувалися такі завдання: - розкрити суть краєзнавчого принципу навчання та способи його реалізації; - охарактеризувати основні прийоми та методи краєзнавчого принципу при навчанні географії; - розкрити методичні особливості використання краєзнавчого принципу навчання у ЗЗСО Дубечненської територіальної громади при вивченні шкільних курсів географії; - розробити методичні рекомендації щодо використання місцевих матеріалів у навчальному процесі ЗЗСО Дубечненської територіальної громади. Об’єкт дослідження: краєзнавчий принцип навчання географії. Предмет дослідження: прийоми, методи, форми та особливості застосування краєзнавчого принципу при вивченні географії та формуванні предметних компетентностей у ЗЗСО Дубечненської територіальної громади. Теоретико-методологічну основу написання магістерської роботи становлять праці таких науковців, як В. В. Бенедюк, С. Г. Коберніка, В. П. Корнєєва, М. Ю. Костриці, М. П. Крачила, В. В. Обозного, Т. С. Павловської, Б. О. Чернова та ін. Методи дослідження. В ході написання магістерської роботи були використані як теоретичні методи дослідження, зокрема аналіз, синтез, систематизація, порівняльний, узагальнення, літературний, та і емпіричні методи (спостереження за педагогічним процесом, бесіди з учнями та вчителями), що сприяло обґрунтуванню необхідності ширшого впровадження в навчальний процес краєзнавчого принципу. Наукова новизна магістерської роботи. Розкрито методичні особливості використання краєзнавчого принципу навчання у ЗЗСО Дубечненської територіальної громади при вивченні шкільних курсів географії. Розроблено конспекти уроків з використанням краєзнавчих матеріалів. Практичне значення результатів дослідження полягає у розробці методичних рекомендацій щодо використання краєзнавчого принципу навчання при вивченні географії в ЗЗСО Дубечненської територіальної громади, зокрема у Дубечненському ліцеї. Основні положення, результати і висновки дослідження можуть бути використані у навчальному процесі закладів вищої освіти при підготовці здобувачів освіти до професійної діяльності в ході вивчення таких освітніх компонентів як «Методика шкільного географічного краєзнавства», «Методика навчання географії у закладах загальної середньої освіти», «Педагогіка» та ін. Апробація результатів дослідження. Окремі положення і результати дослідження висвітлені у тезах доповіді VIІІ та ІХ Міжнародних науково-практичних конференцій «Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів» (м. Луцьк, 3-5 квітня 2024 р., м. Луцьк, 8-9 листопада 2024 р.). Структура та обсяг роботи. Магістерська робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (67 найменувань), додатків. Робота викладена на 77 друкованих сторінках та містить 2 додатки.
Keywords: географічна освіта; урок; урок географії; освіта; краєзнавство; краєзнавчий принцип; заклади загальної середньої освіти; територіальна громада; Дубечненська територіальна громада; Рівненська область