ChatGPT та інноваційні технології у викладанні англійської мови - Курило, Олександр Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена вивченню ефективності використання ChatGPT у процесі викладання англійської мови, а також увизначенні його можливостей щодо генерування якісних вправ з англійської мови. Основну увагу приділено дослідженню особливостей застосування інноваційних технологій у навчанні, з’ясуванню функціональних можливостей ChatGPT, у контексті навчання та визначенню можливостей ChatGPT щодо генерування різних видів вправ. Аналіз мовної моделі показав, що ChatGPT має широкий спектр функціональних можливостей, які можна успішно використовувати у навчальному процесі. Модель дозволяє генерувати вправи різного рівня складності, адаптувати завдання до індивідуальних потреб учнів та створювати інтерактивний навчальний досвід. Перевірено спроможність генерувати вправи на граматичні та лексичні теми. Встановлено, що використання інноваційних технологій, зокрема ChatGPT, значно впливає на модернізацію освітнього процесу. Завдяки інтеграції штучного інтелекту у викладання англійської мови, з’являються нові можливості для підвищення ефективності навчання. Експериментальні результати підтвердили, що ChatGPT здатний створювати різноманітні вправи для розвитку словникового запасу, граматики та письма і його вправи є зрозумілими для студентів, що підтверджує їх якість. Однак повна інтеграція таких завдань у навчальний процес потребує ретельного підходу з боку викладачів.
Keywords: інноваційні технології; методика викладання; англійська мова; штучний інтелект; ChatGPT