Катастрофізм як каталізатор жанрової трансформації (на прикладі документальної повісті Ю. Щербака «Чорнобиль» та «роману-свідчення» С. Алексієвич «Чорнобильська молитва») - Трухан, Оксана Іванівна; Trukhan O. (СНУ ім. Лесі Українки, 2013)
У статті викладено спостереження над формами художнього зображення катастрофічного дискурсу, зокре¬ма вивчено жанрову своєрідність «роману-свідчення» білоруської письменниці С. Алексієвич «Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього» та документальної повісті Ю. Щербака «Чорнобиль». Досліджено роль автора в обраних документально-художніх взірцях. Визначено типологічні збіги та розбіжності, генетичні спорідненості в цих творах, які спричинилися потребою появи нових форм художнього зображення катастрофічного дискурсу в літературі ХХ та ХХI ст. Обраний літературний матеріал розглядається як приклад віддзеркалення технокра¬тичної й антропологічної кризи нашої доби, що призвела до нових пошуків у літературі, зокрема до жанрових модифікацій. The article considers the genre forms of literary representation of catastrophic discourse, analysed in the «novel-confession» of S. Alekseevitch «The Chernobyl Prayer» and the documentary story of Yuriy Scherbak «Chernobyl’», and also typological similarities and divergences, genetic cognation, which led to the necessity of appearance of new forms of artistic embodiment of catastrophic discourse in the literature of the XXth and XXIst centuries. The author’s role in chosen pieces of literature is researched. Selected literary material is examined as an example of reflection of technocratic and anthropological crisis of our days, which resulted in new searches in literature, in particular, genre modifications.
Catastrophism as a Catalyst of Genre Transformation (is Exampled on the Material of the Documentary Story of Yuriy Scherbak «Chernobyl and the «Novel-Confession» of S. Alekseevitch «The Chernobyl Prayer»).
Keywords: катастрофізм; жанрові модифікації; «жанр голосів»; автор-оповідач; типологічні збіги; генетична спорідненість; Ю. Щербак; С. Алексієвич; catastrophism; genre modifications; «genre of voices»; author-narrator; typological similarities; genetic cognation; Yuriy Scherbak; S. Aleksievich