Культурно-освітня діяльність молодіжних товариств у Волинському воєводстві 1921-1939 рр. - Сломінський, Володимир Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі здійснено всебічне дослідження впливу культурно-освітніх ініціатив молодіжних товариств на формування національної свідомості української молоді в міжвоєнний період на Волині. Проаналізовано ключові аспекти діяльності цих організацій, зокрема їх роль у збереженні та популяризації української культури, історії, мови та традицій серед молоді. Особливу увагу приділено організованим товариствами лекціям з історії України, театральним постановкам, фольклорним вечорам, які мали важливе значення для підвищення патріотичного духу та національної гордості серед учасників. Робота висвітлює важливість молодіжних організацій як інструменту боротьби за збереження культурної спадщини та патріотичного виховання в умовах міжвоєнного часу. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та наукової літератури. У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет, мету та завдання дослідження. Об’єктом дослідження дослідження є діяльність молодіжних товариств Волинського воєводства у 1921-1939 роках, які займалися культурноосвітньою роботою. Предметом дослідження дослідження є форми, методи та результати культурної та освітньої діяльності цих організацій, їхній вплив на місцеве населення, особливо на молодь, у контексті національно-культурного розвитку Волині. Метою дослідження роботи є аналіз культурно-освітньої діяльності молодіжних товариств Волинського воєводства у 1921-1939 роках, а також визначення їхнього внеску у розвиток національної свідомості та освітнього рівня українського населення цього регіону. У першому розділі досліджується історіографія та джерельна база, що стосується культурно-освітньої діяльності молодіжних товариств Волинського воєводства в період 1921–1939 років. Розглянуто основні наукові підходи та методи, застосовані в аналізі цього питання, зокрема історико-хронологічний, проблемно-порівняльний та системно-структурний методи. Зазначено, що дослідження ґрунтується на сучасному методологічному плюралізмі, що дозволяє розглядати культурні процеси на Волині в контексті соціальних і політичних умов того часу. У другому розділі аналізується вплив культурно-освітньої діяльності молодіжних товариств Волинського воєводства на формування національної свідомості української молоді в міжвоєнний період. Розглядаються основні напрямки роботи товариства, зокрема організація лекцій, курсів української мови та літератури, збереження народних традицій через фольклорні заходи та театральні вистави. Особливу увагу приділено впливу культурнопросвітницьких ініціатив на підтримку національної ідентичності, розвиток патріотичних цінностей і боротьбу з асиміляційними процесами. Третій розділ досліджує методику формування соціальної та культурної компетентності на прикладі діяльності молодіжних товариств Волинського воєводства в 1921–1939 роках. Аналізується важливість соціальної та культурної компетентності для здобувачів освіти, а також роль молодіжних об'єднань у формуванні національної ідентичності та збереженні культурних традицій. У розділі детально розглянуто різні методи навчання, спрямовані на розвиток цих компетентностей, зокрема через роботу з автентичними джерелами, дискусії, рольові ігри та проектну діяльність. За результатами дослідження зроблено висновки, що діяльність молодіжних товариств Волинського воєводства відігравала важливу роль у збереженні української культурної ідентичності в умовах польської влади. Підкреслюється значення культурно-освітніх заходів у формуванні національної свідомості серед молоді, зокрема через лекції, театральні вистави та музичні заходи.
Keywords: культурно-освітня діяльність; молодіжні товариства; національна свідомість; Пласт; Просвіта; Волинь