Уряди володимирського і луцького старост початку ХVІ ст. (за матеріалами книги записів № 8 Литовської метрики) - Бортнікова, Алла Василівна; Bortnikova, A.V. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2010)
Здійснено джерелознавчий аналіз опублікованих у книзі записів № 8 Литовської метрики привілеїв Жиги- монта І на володимирське і луцьке староство. З’ясовується механізм передачі урядів луцького і володимир- ського старост. Зроблено спробу виявити причини заміни у 1507 р. посадової титулатури “володимирський на- місник” на “володимирський староста”. Виявлено територіальні межі та обсяг належних староствам володінь. Source study carried out an analysis published in the book of records No 8 Lithuanian metric led Zigimont I on Vladimir and Lutsk wardens. Observed transmission mechanism of the Power Lutsk and Vladimir chiefs. Attempt to determine why replacing a 1507 job titulatury “Vladimirsky governor” to “Vladimir old age”. Defined territorial boundaries and the amount of possessions belonging to the elders.
The Power of Vladimir and Lutsk Wardens in Beginning of XVI Century (in the Book of Records No 8 Lithuanian Metrics)
Keywords: Велике князівство Литовське; Волинь; Володимир; Grand Duchy of Lithuania; Луцк; великий князь; король; маршалок; наместник; староста; князь; пан; бояре; земяне; мещане; город; местечко; село; the Great Lithuanian Kingdom; Lutsk; King; Vladimir; Marshalok; governor; mayor; Prince; Sir; the boyars; zemyane; burgers; city; town; village