Вплив самооцінки на рівень самотності в осіб юнацького віку - Кушіль, Олег Любомирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою дослідження є вивчення, обґрунтування та емпіричне дослідження впливу самооцінки на переживання самотності в осіб юнацького віку. У вступі представлена актуальність теми дослідження впливу самооцінки на рівень самотності в осіб юнацького віку. У першому розділі кваліфікаційної роботи проведений теоретичний аналіз впливу самооцінки на переживання самотності серед молоді. Досліджено рівні самооцінки та її особливості в студентському віці, а також проведено аналіз стану самотності як психологічного феномену та його вплив на особисті переживання. Самооцінка складається з двох аспектів: позитивної та негативної самооцінки. Позитивна самооцінка виражається в вірі у свої здібності, впевненості у власній компетентності та цінності. З іншого боку, негативна самооцінка визначається почуттям власної некомпетентності, незначущості та неприйнятності. За результатами емпіричного аналізу другого розділу були визначені особливості самооцінки та стану самотності серед студентів, а також розроблені психолого-педагогічні рекомендації з метою оптимізації самооцінки. Описано, що студенти демонструють низький рівень самотності, що може бути повʼязаний з такими факторами, як задоволеність соціальними відносинами, наявність тісних дружб та сімейних звʼязків, відчуття підтримки від оточення.У третьому розділі магістерської роботи описана корекційно-тренінгова програма, практичні поради та рекомендації для поліпшення самооцінки та зменшення ефектів самотності серед студентської аудиторії. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми особливостей впливу самооцінки на переживання самотності в осіб юнацького віку. Перспективою подальшої роботи вдосконалення консультативно-тренінгової програми психологічної допомоги особам юнацького віку. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть використовуватися у діяльності практичних психологів в ході консультування та тренінгової роботи з молоддю.
Keywords: самотність; студенти; психологічна допомога; самооцінка; переживання; юнацький вік