Особливості здійснення пробаційних програм щодо неповнолітніх правопорушників під час наглядової пробації - Гусак, Андрій Петрович (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
У статті досліджено поняття, основні принцип та напрями реалізації пробаційних програм в Україні. Автором проаналізовано основні функції пробаційних програм щодо неповнолітніх правопорушників. Метою даного дослідження є аналіз особливостей та механізмів реалізації заходів, які передбачені програмами пробації. Для досягнення цілей, які висвітленні в роботі, було проаналізовано порядок застосування пробаційних програм щодо неповнолітніх. Теоретичною основою даного дослідження стали дослідження українських вчених, які працювали і працюють над різними аспектами наглядової пробації. Введення нового механізму реалізації превентивних заходів – інституту пробації – виховних методів, засобів, програм, соціально-правових, психологічних та виховних заходів – дало можливість впливати та контролювати поведінку осіб, схильних до злочинів за допомогою часті громадян та різних інститутів суспільства. Крім того, реалізація пробаційних програм, спрямованих на корекцію соціальної поведінки та формування суспільно корисної зміни особистості, дає можливість суб’єкту пробації стати на шлях виправлення та попередження повторного вчинення злочину в межах наглядової пробації. Особливості підготовки працівників для роботи в органах ювенальної системи полягають у специфічних вимогах до кандидатів на посади у таких структурах. До основних таких вимог належать: спеціальна освіта в галузі соціальної роботи, психології, педагогіки, юриспруденції; наявність життєвого і практичного досвіду виховної роботи; регулярне відвідування курсів підвищення кваліфікації; суворий конкурсний відбір. Новизна публікації полягає в представленому поглибленому аналізі всіх аспектів реалізації пробаційних програм у рамках впровадження наглядової пробації відповідно до чинного національного законодавства у сфері протидії кримінальним правопорушенням; надання рекомендацій щодо внесення змін до індивідуальних програм наглядової пробації. На основі отриманих результатів було продемонстровано, що існуючі пробаційні програми потребують вдосконалення, особливо в частині розробки методів впровадження.
Keywords: служба пробації; ресоціалізація; пробаційні програми; наглядова пробація; соціально-виховні заходи; кримінальна відповідальність; кримінальне правопорушення; запобігання злочинам; неповнолітні.; 342.851