Аграрний розвиток Волині у ХХ ст.: історіографічний аспект - Шабала, Ярослав Миколайович; Shabala, Yaroslav M. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
У статті аналізуються наукові дослідження вітчизняних істориків, присвячені проблемам аграрного розвитку Волині у ХХ ст. Основна увага зосереджена на працях, у яких висвітлюються питання, пов’язані з реформуванням волинського села під час столипінської аграрної реформи (1906 – 1914 рр.), з аграрною реформою польського уряду та її реалізацією у 1921 – 1939 рр., проблеми становлення та функціонування колгоспно-радгоспної системи на Волині у 1939 – 1991 рр. та її реформування у період незалежності України. The article analyzes scientific investigations of the historians dealing with the problems of agrarial development of Volyn in the 20-th century. The author focuses on the works devoted to the problems of reforming the village in the period of Stolypin agrarian reforms (1906 - 1914), Polish government reforms and their realization in 1921 – 1939. The article considers the problems of establishing and functioning of collective farm-radgosp system in Volyn in 1939 – 1991 as well as the reforming it in the years of Ukrainian independence.
Agrarian development of Volyn in the 20-th century: historiograeical aspect.
Шабала Я. М. - кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
Keywords: історія народного господарства; історія селянства; аграрний сектор; історіографія; методологія; метод; аналіз; history of national economy; history of peasantry; agrarian sector; historiography; methodolody; method; analysis