Вивчення географії населення у шкільному курсі географії - Трофимчук, Денис Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню теоретичних, змістових та методичних основ вивчення географії населення у шкільному курсі географії. У роботі розкрито сутність і предмет географії населення як науки, проаналізовано ключові поняття та категорії, окреслено її значення у системі загальної середньої освіти. Значну увагу приділено аналізу чинних навчальних програм базової й профільної школи, модельних програм НУШ та сучасних підручників з географії. Досліджено особливості використання практичних робіт, картографічних вправ, інтерактивних методів, а також визначено типові труднощі учнів у засвоєнні теми «Географія населення». Окремий розділ присвячено інноваційним підходам у навчанні: застосуванню цифрових ресурсів, ГІС-технологій, інтерактивних карт, проєктної та дослідницької діяльності, а також аналізу зарубіжного досвіду викладання. Наукова новизна роботи полягає у систематизації сучасних підходів до вивчення географії населення, обґрунтуванні методичних засад застосування цифрових та інтерактивних технологій у навчанні, аналізі освітніх програм та тенденцій оновлення географічної освіти в контексті НУШ. Практичне значення роботи полягає у можливості використання її результатів учителями географії та у підготовці майбутніх педагогів для вдосконалення методики викладання географії населення.
Keywords: географія населення; шкільний курс географії; НУШ; демографічні процеси; методика навчання; методи; форми; ГІС-технології; урбанізація; міграції; урок; практичні роботи; учитель; учні; компетентності