Краєзнавчий підхід у дослідженні транспортної системи регіону - Назарук, Назар Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У комплексному кваліфікаційному дослідженні визначено особливості краєзнавчого підходу дослідження транспортної системи регіону, у тому числі в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти. Об’єктом дослідження кваліфікаційної роботи є краєзнавчий підхід географічних досліджень. Предметом – суть, особливості організації та імплементація у навчальний процес закладів загальної середньої освіти краєзнавчого підходу географічного дослідження транспортної системи Волинської області. В основі першого розділу лежить узагальнюючий аналіз теоретичних аспектів використання краєзнавчого підходу в шкільному курсі географії. Досліджено актуальну педагогічну літературу, а також сучасні наукові дослідження зарубіжних та вітчизняних вчених, що дозволило сформувати теоретичне підґрунтя для подальшого дослідження. У другому розділі аналізуються умови та чинники Волинської області, які формують її транспортну систему і впливають на показники діяльності, це – історичні етапи, природні умови та соціально-економічні фактори. Визначено особливості компонентної структури транспортної системи визначеного регіону, показники й територіальну структуру окремих видів транспорту. Обґрунтовано проблемні питання та перспективні напрямки діяльності транспортної системи Волинської області. В основі третього розділу лежать методичні рекомендації з використання результатів дослідження транспортної системи Волинської області на уроках географії як засобу активізації засвоєння нових знань і формування практичних умінь і навичок учнів через призму краєзнавчого підходу й краєзнавчих принципів. Запропоновано методико-педагогічні розробки, які сприяють розвитку засвоєння знань під час уроків та різних форм позакласної (позаурочної) діяльності.. В основі загальних висновків лежить узагальнення результатів дослідження та розробка методичних рекомендацій щодо впливу краєзнавчого підходу на пізнавальну діяльність учнів у Новій українській школі.
Keywords: краєзнавство; географічне краєзнавство; краєзнавчий підхід; краєзнавчий принцип; компетентності; транспортна система; Волинська область