РЕАБІЛІТАЦІЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ЕКЗИСТЕНЦІЙНИЙ ПІДХІД - Науменко, Анастасія (My University, 2025)
Мета. Стаття присвячена актуальній проблемі психологічної реабілітації військовослужбовців, які зазнали впливу психотравмуючих факторів у зоні бойових дій. Методи. Для досягнення мети у дослідженні було використано наступні методи науково-теоретичного вивчення проблеми: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, абстрагування, систематизація наукових досліджень із проблематики реабілітації військовослужбовців. Результати. Проведено аналіз сучасних наукових підходів до психологічної реабілітації, включаючи військово-психологічний, медичний, загально-психологічний та соціально-психологічний. Обґрунтовано необхідність застосування екзистенційного підходу, зокрема Dasein-аналізу, який ґрунтується на феноменологічному дослідженні "буття-у-світі" та дозволяє дослідити унікальний досвід кожного військовослужбовця, відновити зв'язок з власним тілом, сексуальністю, та допомагає осмислити минуле, сьогодення та майбутнє. Розглянуто Dasein-аналітичну психотерапію за її трьома полями аналізу (Umwelt, Mitwelt, Eigenwelt) та проаналізовано ефективність методу деконструкції "ідеального світу" клієнта та формування нового, більш функціонального образу себе. Особлива увага приділяється врахуванню екзистенційних аспектів, таких як усвідомлення смертності, свободи, ізоляції та безглуздості, а також сексуальності, як важливих елементів реабілітації. Розуміння сексуальності як втіленого перцептивного досвіду, може допомогти військовослужбовцям відновити здорові сексуальні стосунки. Висновки. Війна, як екстремальна ситуація, спричиняє глибокі психологічні травми, що проявляються у вигляді посттравматичного стресового розладу, депресії, тривожності та втрати сенсу життя. Традиційні підходи до реабілітації, що зосереджуються на адаптації до соціальних норм, виявляються недостатніми, оскільки ігнорують глибинні екзистенційні питання та вплив травми на сексуальність. Dasein-аналіз є перспективним методом для роботи з військовослужбовцями, який сприяє не лише подоланню психологічних травм, а й відновленню сенсу життя, свободи та автентичності, що є ключовими для їхнього повноцінного повернення до мирного життя.

Purpose. The article aims to highlight the current problem of psychological rehabilitation of military personnel who have been exposed to psychotraumatic factors in the combat zone. Methods. The study employed the following methods of scientific and theoretical investigation of the problem to achieve its purpose: analysis, synthesis, comparison, generalization, abstraction, and systematization of scientific research on the issues of servicemen's rehabilitation. Results. An analysis of modern scientific approaches to psychological rehabilitation was conducted, including military-psychological, medical, general psychological, and socio-psychological approaches. The necessity of applying the existential approach, particularly Dasein-analysis, which is based on the phenomenological study of "being-in-the-world" and allows for the exploration of each serviceman's unique experience, the restoration of connection with their own body and sexuality, and helps to comprehend the past, present, and future, is substantiated. Dasein-analytic psychotherapy is considered through its three fields of analysis (Umwelt, Mitwelt, Eigenwelt), and the effectiveness of the deconstruction method of the client's "ideal world" and the formation of a new, more functional self-image is analyzed. Special attention is paid to considering existential aspects such as the awareness of mortality, freedom, isolation, and meaninglessness, as well as sexuality, as important elements of rehabilitation. Understanding sexuality as an embodied perceptive experience can help servicemen restore healthy sexual relationships. Conclusions. War, as an extreme situation, causes deep psychological traumas that manifest as post-traumatic stress disorder, depression, anxiety, and loss of meaning in life. Traditional approaches to rehabilitation, which focus on adaptation to social norms, prove insufficient as they ignore the deep existential questions and the impact of trauma on sexuality. Dasein-analysis is a promising method for working with servicemen, which not only facilitates overcoming psychological traumas but also restores the meaning of life, freedom, and authenticity, which are key to their full return to peaceful life.
Rehabilitation of military servicemen: existential approach
Keywords: психологічна реабілітація; військовослужбовці; dasein-аналіз; екзистенційний підхід; психологічне благополуччя; сексуальність; війна