Облік і оподаткування в малому бізнесі - Макарчук, Богдан Павлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі обґрунтовано теоретичні та нормативно-правові засади організації обліку, аналізу та контролю доходів і витрат на підприємстві. Досліджено методичне, технічне та організаційне забезпечення підприємства, яке здійснює оптову, роздрібну торгівлю та надає послуги. Визначено вплив зовнішніх (PESTаналіз) та внутрішніх (SWOT-аналіз) чинників на ефективність облікової системи підприємства. Проведено оцінку поточного стану облікової політики та системи внутрішнього контролю підприємства. Виявлено ключові недоліки, зокрема: недостатню деталізацію витрат на збут для роздільної оцінки рентабельності торгових каналів та відсутність нормативної бази розподілу загальновиробничих витрат сервісного центру. Здійснено економіко-математичне обґрунтування оптимізації податкової політики через зміну методу оцінки запасів. В роботі вдосконалено методичний аспект обліку через розробку проекту наказу про облікову політику, який передбачає введення аналітичних субрахунків та застосування методу середньозваженої собівартості і нормативної бази розподілу загальновиробничих витрат. Організаційний аспект через розробку проекту посадової інструкції з посиленням аналітичних та контрольних функцій бухгалтера і оптимізацію графіку документообігу для мінімізації податкових ризиків. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному підході до вдосконалення обліково-аналітичного забезпечення, що інтегрує методичні, організаційні та податкові рішення. Вперше для даного підприємства розроблено математичну модель вибору методу списання запасів та розподілу загальновиробничих витрат, що забезпечує прямий економічний ефект у вигляді зменшення податку на прибуток та підвищення достовірності собівартості послуг. Практичне завдання полягає у впровадженні розробленого проекту організації обліку, аудиту, контролю та оподаткування, який забезпечує річну економію на податку на прибуток та надає керівництву надійну інформаційну базу для стратегічного управління рентабельністю оптового, роздрібного та сервісного напрямків діяльності.
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення; доходи; витрати; собівартість; облікова політика; податкова оптимізація; внутрішній контроль; SWOT-аналіз; нормативна трудомісткість; аналітичний облік; середньозважена собівартість