Голі амеби Шацьких озер - Пацюк, М. К.; Patsyuk, M. K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Для шести знайдених видів голих амеб складено морфологічні нариси та диференційні діагнози з врахуванням їхньої локомоторної та флотуючої форми, а також їхніх морфотипів. Згідно з сучасною системою голих амеб описані види в регіоні дослідження представлені двома класами – Tubulinea, Discosea, трьома рядами – Euamoebida, Leptomyxida, Dermamoebida і трьома родинами – Hartmannellidae, Leptomyxidae, Mayorellidae. Найбільшим видовим багатством представлена родина Mayorellidae – трьома видами (Mayorella vespertilioides Page, 1983, Mayorella penardi Page, 1972, Mayorella sp. (1)). До родини Hartmannellidae належить два види голих амеб – Saccamoeba wakulla Bovee, 1972, Saccamoeba sp. (3), до родини Leptomyxidae – один вид Rhizamoeba sp. (2). Крім того, за нашими даними, у Шацьких озерах зареєстровано голі амеби, що належать до трьох морфотипів: монотактичного, розгалуженого (сітчастого) і майорельного. The morphological notes and differential diagnoses of 6 naked amoeba species are given including the data on their locomotion and floating forms and also morphotype analyses. According to the modern system of naked amoeba the two classes are presented in investigated region: Tubulinea and Discosea; including three orders – Euamoebida, Leptomyxida and Dermamoebida and three families - Hartmannellidae, Leptomyxidae and Mayorellidae. The highest species richness is characteristic for the family Mayorellidae in the lakes (three species − Mayorella vespertilioides Page, 1983, Mayorella penardi Page, 1972 and Mayorella sp. (1)). The two naked amoeba species − Saccamoeba wakulla Bovee, 1972 and Saccamoeba sp. (3) are belong to the family Hartmannellidae whereas only one species (Rhizamoeba sp. (2) to the family Leptomyxidae. In addition due to our data the naked amoeba species which observed in the Lakes of Shatsk are belong to the three morphotypes: monotactic, branched and mayorellian.
Naked Amoebas of the Lakes of Shatsk
Роботу виконано на кафедрі ботаніки, біоресурсів та збереження біорізноманіття ЖДУ ім. І. Франка
Keywords: голі амеби; морфотипи; Шацькі озера; naked amoebas; morphotypes; Lakes of Shatsk