Стан ценопопуляцій Platanthera bifolia (L.) Rich. на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» - Музиченко, Оксана Семенівна; Боярин, Марія Володимирівна; Буднік, Зінаїда Миколаївна (My University, 2024)
В статті наведено результати дослідження екологоценотичних особливостей, вікової структури ценопуляцій Platanthera bifolia (L.) Rich. – виду, занесеного до Червоної книги України у статусі «неоцінений», на території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Флористичний склад фітоценозів за участю P. bifolia у національному парку нараховує: на ПП № 1 – 23 види, ПП № 2 – 17 видів рослин, в піднаметовому покриві домінують Majanthemum bifolium, Convallaria majalis, Galeobdolon luteum, Galeobdolon luteum, Vinca minor. В умовах парку для P. bifolia характерний неповний тип онтогенезу: описано два періоди (прегенеративний і генеративний) та 5 вікових станів (ювенільні, іматурні, віргінільні, генеративні квітуючі рослини, генеративні тимчасово неквітуючі рослини). Встановлено, що ценопопуляції P. bifolia у парку неповночленні, нормального типу, характеризуються бімодальними, лівосторонніми віковими спектрами з максимумом на особинах прегенеративного періоду. В період дослідження не виявлені проростки P. bifolia, хоча є ювенільні особини, а також відсутні сенільні особини. На ПП № 1 в умовах свіжого бору зростає 121 особина, щільність становить 0,12 м2, на ПП № 2 в умовах вологого субору описано 159 особин зі щільністю 0,16 м2. Згідно визначеного індекса віковості обидві популяції є молодими.
Keywords: Platanthera bifolia; Ківерцівський НПП «Цуманська пуща»; ценопопуляція; онтогенетична структура; 574.3:502.211(477.82-751.2)