Назви кінської збруї як основа творення вторинних номінацій (на матеріалі української мови) - Євпак, А. В.; Yevpack, A. V. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2011)
У статті розглянуто тематичну групу лексики “кінська збруя”. Номінації (серед яких багато діалектних лексем) розподілені по підгрупах. Для слів із кожної групи були вибрані деривати, вторинні ЛСВ, дво- і три-компонентні номінації, до складу яких уходить один або кілька коренів із відповідних груп лексики. Виявлено основні підстави для номінації: безпосередній зв’язок реалії з кінською збруєю, подібність реалії до елемента збруї та ін. The article deals with the thematic group “harness of a horse”. All nominations (the sufficient percent of them make dialectisms) are divided into smaller groups. For words of each group there were gathered derivatives, secondary word meanings, two- and three-component nominations, the structure of which has one or more stems from the appropriate group. There were revealed the main nomination motives: the direct relation of the real thing to the harness of a horse, the resemblance of this thing to elements of the harness and others.
Nominations of Harness of a Horse as a Basis of Creation of the Secondary Nominations (on the Material of Ukrainian).
Роботу виконано на кафедрі прикладної лінгвістики ВНУ ім. Лесі Українки
Keywords: номінація; дериват; тематична група; мотивація; вторинна номінація; номінативний потенціал; nomination; derivative; thematic group; motivation; secondary nomination; nominative potential