Вдосконалення маркетингової стратегії кавʼярні «*********» - Оксенюк, Наталія Іванівна (My University, 2025)
У магістерській роботі розглянуто теоретико-методологічні аспекти дослідження маркетингових стратегій у сфері ресторанного бізнесу. Узагальнено понятійно-термінологічний апарат, розкрито сутність маркетингової стратегії як системи взаємопов’язаних дій, спрямованих на забезпечення довгострокової конкурентоспроможності підприємства. Проведено комплексний аналіз маркетингової діяльності кав’ярні «*********», що дозволив оцінити сучасний стан підприємства, його позиції на ринку, ефективність маркетингових заходів і ступінь відповідності існуючої стратегії сучасним ринковим вимогам. Надано детальну організаційно-економічну характеристику кав’ярні, розглянуто її структуру управління, рівень забезпечення ресурсами, асортиментну політику, фінансові результати та динаміку розвитку. Особливу увагу приділено дослідженню маркетингової політики підприємства. Проаналізовано елементи комплексу маркетингу: продуктову політику (формування меню, асортимент кавових напоїв, десертів і сезонних пропозицій), цінову політику (гнучке ціноутворення з урахуванням платоспроможності цільової аудиторії), збутову (канали реалізації, система замовлень і доставки) та комунікаційну політику (рекламні заходи, просування через соціальні мережі, тощо). Здійснено конкурентний аналіз кав’ярні «*********» за допомогою SWOT-аналізу та аналізу конкурентоспроможності за ключовими показниками – рівнем впізнаваності бренду, якістю обслуговування, цінами, лояльністю клієнтів і атмосферою закладу. Результати дослідження засвідчили, що кав’ярня має стабільну клієнтську базу та позитивну репутацію, однак потребує активізації маркетингових зусиль у напрямі розширення ринку, покращення цифрової присутності, підвищення інноваційності комунікацій і формування довгострокових відносин із клієнтами. Розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення маркетингової стратегії кав’ярні «*********» як інструменту підвищення її конкурентоспроможності. Запропоновано концепцію модернізованої маркетингової стратегії, що базується на принципах клієнтоорієнтованості, інноваційності та інтегрованих комунікацій. Доведено, що вдосконалення маркетингової стратегії є ключовим чинником підвищення ефективності діяльності кав’ярні «*********», оскільки поєднує стратегічне планування, аналітичне обґрунтування, інноваційні технології та комплексний підхід до розвитку бренду в умовах сучасного конкурентного середовища.
Keywords: маркетингова стратегія; маркетингова діяльність; маркетингова політика; кав’ярня; ресторанне підприємство